Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Szegvári Alapfokú Művészeti Iskola

688

Az idén már több alkalommal örvendeztetett meg bennünket kulturális élménnyel a művészeti iskola tanári kara és növendékei is.
Februárban az itt tanító zenetanárok és barátaik, kollégáik adtak nagy sikerű ízelítőt zenei munkásságukból.
Március 13-án a táncosok gálájában gyönyörködhettünk.
Március 27-én pedig egy komplex bemutatkozó műsort láthattunk.
Az est a Szegvári Alapfokú Művészeti Iskola telephelyeként a szentesi Petőfi Sándor Általános Iskola falain belül működő festészet-grafika tanszak kiállításának megnyitásával kezdődött. Tornyi Molnár Éva ikonfestő méltatta a gyerekrajzok szépségét, színességét, gyermeki látásmódját, fantáziáját. 2002 szeptemberében új művészeti ágként indult el az iskolában a festészet-grafika tagozat. Ennek a szentesi Petőfi Sándor Általános Iskola ad otthont, tehát javarészt az ott tanuló gyerekekből kerülnek ki a növendékek. Az alsó tagozatos korú gyerekekkel Gágyor Jánosné foglalkozik. Igaz, még ez a tanszak nem rendelkezik nagy múlttal, de a rajzosok sok szép eredménnyel büszkélkedhetnek.
– Az elmúlt tanévben az “Erdők hete„ alkalmából rendezett versenyen: 2. helyezett Szécsi Zsanett, 3. helyezett Tóth Mónika lett.
– Szentesen „Az én rajzos mesém” pályázaton: 2. helyezett Mészáros Lívia Lilla, 3. helyezett Váczi Edina, Molnár Márta és Hernyik Lilla lett.
– A Vöröskereszt által rendezett „Egészséges életmód” versenyen: 2. helyezett Mészáros Dorottya, míg 3. helyezett: Mészáros Lívia Lilla lett.
A Koszta József festőversenyen Nyáry Luca helyezést ért el.
A „Tavasz a természetben” kiállításon a polgármester különdíját Németh László, míg Gyermekbarát díját Csizmadia Kamilla kapták.
A „Mosolygósabb régióért” civil fórum ünnepi pályázatán: 1. helyezett: Berényi Tünde, 3. helyezett: Keresztes Nagy Kinga és Somodi András, 4. helyezett: Forrás Tamara.
A csengelei találkozón 2003-ban elismerő oklevelet kaptak: Kovács Erzsébet Lilla, Lukács Aranka és Hernyik Lilla.
2003. decemberében a Délvilág Megyei Hirdetőjének a „Mikulás arca” című pályázatának különdíját kapták a rajzosok. Ezúton is gratulálunk a felkészítőknek és a gyermekeknek!
A festészet-grafika tagozaton a felsős és középiskolás korú növendékeket Sprok János tanítja. Ők is sok szép eredményt tudhatnak magukénak.
A „Fényképezd és fesd meg” elnevezésű versenyen 1. helyezett lett Farsang Anita.
A Koszta József Festőversenyen a következő helyezésekkel tértek haza a növendékek: 2. helyeett: Borbás Erzsébet, 3. helyezett: Szabics József, 6. helyezett: Farsang Anita
A „Tavasz a természetben” című kiállításon kiemelt díjazottak lettek: Őze Mónika és Szabics József. Díjazottak lettek még: Borbás Erzsébet, Varga Anikó és Tóth Adrienn.
A csengeli találkozón 1. és az Országos Festészet, Bőrműves, Textil és Bábkészítő Versenyen 2. helyezést ért el Szabics József.
Ebben a tanévben Szegeden hirdették meg a „Védekezz a parlagfű ellen” című pályázatot, melyen díjazottak lettek: Bártfai Rita, Lenti Melinda, Csepregi Stella és Nógrádi Fanni.
A kiállítás megnyitó után Várkonyiné Mihály Erna a művészeti iskola igazgatója invitált mindenkit a nagyterembe a zene- és tánctanszak műsorára. A továbbiakban az ő szavait ültetem át a cikkembe, hiszen az egyes műsorszámok felkonferálása végigvezetett bennünket a művészeti iskola történetén, valamint az elért eredményein.
Elsőként Fazekas Anettet hallhattuk, aki a művészeti iskola 3. osztályos növendéke. A Pro Musica Verseny és a Csengelei Találkozó különdíját érdemelte ki 2003-ban. Most J. S. Bach: Menüettjét adta elő. (Felkészítő tanára: Forgó Róbert)
„A művészeti iskola 1996-ban kezdte meg működését édesapám, Mihály Béla vezetésével. A kezdetekben zeneművészeti oktatás folyt Szegváron és Derekegyházán. Immáron nyolcadik tanévünket kezdtük el 2003 szeptemberében. Ez idő alatt növendékeink többször szerepeltek különböző községi ünnepségeken, megyei és területi versenyeken, találkozókon, ahonnan szép sikerekkel tértünk haza.”
hallottuk Várkonyiné Mihály Ernától.
A következő előadó Sipos Emese volt, aki klarinéton 6. éve tanul. Sok szép eredményt tudhat magáénak. A Szegeden megrendezésre kerülő Pro Musica, Fiatal Művészeti Iskolák Versenyén 2000-ben és 2001-ben 2. helyezést ért el. A Csengelei Falusi Művészeti Iskolák Találkozóján is többször eredményesen szerepelt. Most Donizetti: B-dúr Concertino-jának lassú tételét hallottuk. Zongorán közreműködött: Lakatos Béla. (Felkészítő tanára: Várkonyiné Mihály Erna)

1998-ban a nagy hagyományokkal rendelkező szegvári Dobbantó Néptáncegyüttes csatlakozott az intézményhez. A csatlakozást Szegváron megelőzte több évtizedes néptáncoktatás, melynek során felnevelődött és folyamatosan működött gyermek, ifjúsági és felnőtt néptánccsoport a Művelődési Ház szakköreként. A különböző korosztályok rendszeres résztvevői népművészeti táboroknak, megyei és országos versenyeknek, fesztiváloknak.
Ezután következett Csurka Nándor (4. o.), aki 2003 tavaszán az Országos Néptánc Verseny döntőjébe került Szarvason szólótánc kategóriában. Most Felső-Tisza Vidéki Pásztorbotolót láthattunk tőle. (Felkészítő tanárai: Magyar Imre és Magyar Imréné)
Ismét egy zongorista következett. Vass Mária, aki 2004 februárjában a VI. Deszki Maros Menti Fesztiválon népdal kategóriában 3. helyezést ért el, (Felkészítője: Mihály Ágnes), valamint 2003-ban a Csengelei Falusi Művészeti Iskolák Találkozóján szólóhangszer kategóriában szintén 3. helyezést ért el. (Felkészítője: Forgó Róbert) Tőle most: Kabalevszkij: Toccatina-ját hallhattuk zongorán.
J. P. Sweelinck: Sine Cerere et baccho, Pieter van der Staak: Reflexions című műveket a gitár kamaraegyüttes adta elő, melynek tagjai: Rozgonyi Ádám (6.o.), Kovács Gabriella (4. o.), Vigh Dániel (8. o.) és Szarvas Ferenc (7. o.). Mind a négyen sok verseny és találkozó résztvevői voltak, ahol mindig szépen helytálltak. Többször megfordultak a szentesi Kortárs Zenei Találkozón, a szegedi Pro Musica Versenyeken, ahol Kovács Gabriella 3. helyezett lett. És természetesen a csengelei találkozón is részt vettek, ahol Vigh Róbert 3. helyezést, Dániel pedig dicséretet kapott. (Felkészítőjük: Bajomi Nagy Péter)
A néptánccsoport gyermekkorosztálya az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, a felnőtt pedig a Martin György Néptáncszövetség tagjai. A néptáncosok is rendszeres résztvevői a Csengelei Falusi Művészeti Iskolák Találkozójának. A következő Hóvirág-Gyöngyvirág csoportok (akik az alapfok 4. osztályába járnak) igen eredményesek. A Csengelei Találkozó 1. helyét nyerték el 2002-ben és 2003-ban egyaránt. 2003 őszén a Szentesen megrendezett Gyermeknéptánc Találkozón 2. helyezést értek el. (Felkészítőik: Magyar Imre és Magyar Imréné) Tőlük most Balogh Ildikó-Fantoly Gyula: Dél-alföldi játékok és táncok című koreográfiáját láthattuk.
„A művészeti iskola fenntartójának személye 2001 szeptemberében megváltozott. Mihály Bélától átvette édesanyám, Mihály Béláné, az igazgatói teendőkkel pedig engem bíztak meg. Fontosnak tartom, hogy az iskola Szegvár, Derekegyház és Szentes közművelődésében jelen legyen. Kollégáimmal igyekszünk, hogy tanulóinkból ne csak jó muzsikusok, táncosok, festők-grafikusok, hanem művelt, öntevékeny emberek váljanak”
– mondta az igazgatónő.
Ágoston Georginát hallhattuk a következőkben. Georgina rendszeres résztvevője a szentesi Kortárs Zenei Találkozónak, a szegedi Pro Musica Versenynek, ahol egyszer 3., kétszer 2. és szintén egyszer 1. helyezett lett. A Csengelei Találkozón is többször megfordult, ahol 2003-ban kiemelt 1. díjat nyert el szólóhangszer kategóriában. Ebben a tanévben a VI. Maros Menti Fesztivál 2. helyezettje lett. J. S. Bach: Menuet-jét játszotta el. Csembalón közreműködött Lakatos Béla. (Felkészítője: Várkonyiné Mihály Erna)
A Five Angels zenekar következett ezután, amely 2001 tavaszán alakult, egy zenei találkozón való részvétel apropójából. A csapat nevének választása is ekkora datálható, mely teljes mértékben a lányok ötlete alapján alakult ki. Azóta Szegváron több fontos eseményen, hangversenyen, gyermeknapon, bálon léptek fel. A Csengelei Találkozón többször is szép sikerrel szerepeltek, elismerő oklevelet kaptak. Szentesen a Lecsófőző-Fesztiválon is adtak ízelítőt műsorukból. Az angyali zenekar folyamatosan bővíti repertoárját, mely köszönhető felkészítőjüknek, Forgó Róbertnek, aki a dalokat, számokat átdolgozza, hangszereli a zenekar számára. Most An english man is New York és Presser-Adamis: Ringasd el magad! című számokat adták elő. A zenekar tagjai: Ágoston Georgina- furulya, Sipos Emese – klarinét, Halász Tünde – szintetizátor, Szabó Zsuzsa – zongora és Vajda Kinga dob. (Felkészítőjük: Forgó Róbert)
A közismert dallamok után egy zongora tanszakos növendék következett. Lehoczky Annamária 6. éve jár zenélni. Kitűnő iskolai eredményei mellett dicséretes kitartása, ami zenei tanulmányaiban is megmutatkozik. Most Chopin: h-moll keringőjét játszotta el nekünk. (Felkészítője: Forgó Róbert)
Egy klasszikusnak számító melódiával folytatódott a műsor: Rock az óra körül. Akik előadták: Kószó Ádám zongorán, aki nagyon jó érzékkel nyúl a könnyedebb stílusú dalokhoz is, Vajda Kinga, Vajda Zalán és Szabó Edit ütőhangszereken, akik iskolánk kiemelkedő, tehetséges növendékei. (Felkészítőjük Forgó Róbert és Virág Tibor)
Már szó volt a néptáncegyüttes több évtizedes hagyományáról. Ebből következik, hogy vannak olyan táncosok, akik már mind a 12 évfolyamot elvégezték, de a néptánc, a művészetek szeretete itt marasztalta őket az együttesben. A következő páros is ilyen. Magyar Nóra, aki a Szegedi Egyetem történelem és néprajz szakára jár, és Bagi Ferenc, aki nemrég szerzett diplomát a Táncművészeti Főiskolán, és a művészeti iskola tanára. Tőlük Vajdaszentiványi verbunk sebes fordulóst és cigánycsárdást láthattunk.
A Santál Együttes következett, melynek tagjai részben az iskola tanáraiból állnak. Első próbáikat 2002 nyarán kezdték. A jelenlegi repertoár legfőképp megzenésített versekből áll, de néhány népdal-, illetve közismert, de igényes könnyűzenei feldolgozás is található a műsorukban Forgó Róbertnek köszönhetően. Garcia Lorca: Zorongo című versét hallhattuk Nagy László fordításában és Forgó Róbert megzenésítésében. Előadták: Korcsmáros Réka – ének, Virág Tibor – ütő, Bajomi Nagy Péter – triengel, Szögi Márta – mákgubó és Forgó Róbert – ének, gitár.
A Dobbantó Együttesben jelenleg 4 évfolyamban történik az oktatás. Most a két idősebb csoportot láthattuk, akik az alapfok 6. és a továbbképző 2. évfolyamában folytatják tanulmányaikat. Ez a két csoport is igen büszke lehet eredményeire. A Mini, akik a szentesi Néptánc Találkozón 2001-ben és 2003-ban 1. helyezettek lettek, 2002-ben Balatonbogláron a VI. Méta Fesztiválon – amely országos verseny – 3. díjat érdemelték ki. A Csengelei Találkozón 2003-ban 3.-ok lettek, és ugyanebben az évben Szegeden kiemelt díjat kaptak a rangos megmérettetésen. 2002-ben Pécsváradon a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán mind a két csoport minősült címet kapott.
„Mielőtt azonban bekonferálnám az est befejező műsorszámát, szeretném megköszönni mindenkinek a segítségét az est megrendezéséhez. Így Mihály Bélának, Mihály Bélánénak, Tornyi Molnár Editnek, az iskola tantestületének: Bajomi Nagy Péter, Mihály Ágnes, Forgó Róbert, Lakatos Béla, Virág Tibor, Halász Ottóné, Gágyor Jánosné, Sprok János, Magyar Imre, Magyar Imréné, Bagi Ferenc kollégáknak, Szabóné Tóth Edit iskolatitkárnak, a szereplőknek, a tanulók szüleinek, hozzátartozóiknak, hogy segítik és támogatják őket. És nem utolsó sorban a kultúrház dolgozóinak, Kovács Ildikó intézményvezetőnek, aki lehetővé tette a mai est megrendezését.
Végezetül kérem fogadják szeretettel: Bistey Attila: Kisszekeresi játékok és táncok. Előadja a Mini és a Dobbantó csoport. Felkészítőjük a Magyar házaspár”
– fejezte be konferáló szavait Várkonyiné Mihály Erna igazgatónő.
A közel két órás műsorban betekintést nyerhettünk a művészeti iskola oktató munkájának eredményeibe. Szép színfolt évtizedek óta Szegvár életében a tánc nyolc éve pedig a zeneoktatás. Sokan ismerkedhettek meg e művészeti ágak rejtelmeivel. Csak köszönetet tudok mondani a szegváriak és a szülők nevében a tanároknak, hogy ilyen nagy tudással, szeretettel oktatják községünk gyermekeit. Remélem még sok hasonló élményben lesz részünk az évek során.

Iratkozz fel a Szegvár Online híreire!

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató