Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Nekem a közösségi délután

1 435

Miután a programok is, a helyszínek is rendhagyóak voltak, megkérdeztünk néhány vendéget és aktív közreműködőt, nekik mit jelentett ez a közösségi délután?
– Rácz Ferenc (Jókai u.) szervező: Szombaton, amikor a megyeháza felé közeledtem, igazi meglepetés volt a nyüzsgő tömeg, az érdeklődés. Bíztam benne, hogy lesz érdeklődő, de hinni nem mertem, hogy ennyi embert érdekel ennek az impozáns épületnek a sorsa. A tónál nagyon érdekes volt látni a gyülekező embereket. Előbb a félszegségük, tartózkodásuk tűnt fel, hogy vajon mibe kerül neki és családjának, ha csónakáznak, vagy kocsiznak? Ahogy elterjedt a hír, hogy készséggel állnak rendelkezésre a szervezők és ingyen, sokan jöttek, álltak sorba, 
csak a sötétedés vetett véget a csónakázásnak a tavon.
Személy szerint nekem jó érzés volt, mondhatnám sikerélmény, hogy részese lehettem a programnak és boldog, elégedett embereket segítettem a csónakázásban. A tanulságokat is le kell vonni, a lejáró rámpánál a közlekedés biztonságát, valamint az esti világítást biztosítani kell.
– Bóka Zoltán és felesége: Mi nem voltunk mindig szegvári lakosok, de nagyon tetszett a vármegyeházán a program. Azt is figyelemmel kísérjük mi lesz a sorsa a szép épületnek. A megszólaló zene teljesen elvarázsolt. A tópartján, jól szervezett volt a program, ötletes volt a tombolával való vásárlási lehetőség. Jó példát láttunk arra, hogy a programokkal milyen jól le lehet kötni, az energiával teli, nyüzsgő gyerekeket. Bízunk benne, hogy az amatőr színjátszóknak is lesz újabb előadásuk. Kellemes délutánt töltöttünk el.
– Gyermán Ferencné: Családjával, unokáival látogatott el a kastélyba és a tópartra. Nagyon örültek, annak hogy, szétnézhettek abban a szép épületben, és, hogy olyan sokan kíváncsiak voltak. A tópart a gyerekek paradicsoma, kellett hozzá a foglalkoztatás, amit kínáltak a szervezők. Őszintén úgy érezte, hogy a valamikori majálisok, kirándulások éledtek fel emlékeiben. Nagyon szép a tó környéke. Az már csak az est fénypontja volt, hogy megnyerték az ajándékba kapott főnyereményt a tombolán. Máskor is szükség lenne ilyen rendezvényre.
– Kosztolányi Mária: Kislányával, ismerőseivel érkezett a közösségi délutánra. Elmondta, hogy már az szimpatikus volt, hogy a meghívóval a Kastélyba invitálnak. Nagyon kíváncsiak voltak az épületre meg arra, hogy mi az elképzelés, a terv a hasznosítással kapcsolatban. Amit hiányolt, jó lett volna, ha Dr. Vörös Gabriella igazgatónő a sétára is el tudja kísérni a vendégeket, és az udvari helyszíneken is ad tájékoztatást. Elgondolása, hogy kiállításokra jól használható lenne a kastély. A lakosok munkáit, gyűjteményeit is be lehetne mutatni egy hasonló alkalommal. A tópart a kínált programokkal jó kikapcsolódást nyújtott, a gyerekes családoknak. Főként, hogy ingyen lehetett azokat igénybe venni.
– A következő vendégem Síposné Piti Gabriella volt.
– Gabi, hogyan érezted magad a közösségi délutánon?
Édesanyámmal együtt látogattunk el a kastélyba, nagyon meghatott a korhű zene, felidéződtek a régi korok, beleborzongtam az egészbe, olyan mély hatással volt rám. Sajnos végig nem tudtam hallgatni az előadást, mert vendégeink jöttek. 
– A Kórógy tóhoz is eljöttetek? Igen oda a vendégekkel együtt mentünk le, nagyon tetszett az amatőr színjátszók előadása.
– Tovább haladva Fazekas Istvánnét és két lányát kérdeztem, hogyan érezték magukat? Ők elmondták, hogy nagyon tetszett nekik az egész rendezvény. Öt éve élnek Szegváron és mindig is kíváncsiak voltak, hogy milyen lehet belül a kastély? Véleményük szerint igazán szép az épület és annak méltóságához illő volt a rendezvény. A Kórógy-tónál is szép környezetben, igazán hangulatos légkörben zajlottak a programok. Szenzációs volt a színi előadás, gratulálnak a szereplőknek. Elmondták, hogy jövőre is biztosan eljönnek.
– A szervezők közül Ráczné Purgel Icuval beszélgettem.
– Icuka mennyire volt kimerítő a szervezés?
– Sok időmet rászántam, hogy sikeres legyen, de nem éreztem tehernek a munkát. Szívesen csináltam a kastély díszítését, a fiatalok sokat segítettek.
– Hogyan érezted magad a programokon?
– A kastélyban nagyon meghatódtam, még a szemem is könnybe lábadt a zene hallatán és nagyon boldog voltam, hogy ilyen sokan eljöttek. Jöttek a régi dolgozók, kéz a kézben az otthonos gyerekekkel, végigjárva a termeket, felidézve a régi emlékeket pl.: melyik teremben hol volt az X, Y ágya, vagy éppen mit csináltak ott annak idején. Nagyon szívmelengető-szívszorongató érzés volt ezeknek szem és fültanúja lenni.
– A Kórógy-tó partján Te vezetted a vetélkedőket a gyerekeknek, hogyan sikerültek?
– Nagyon jól és élvezték a kisgyermekek, főleg a vízibombával való játékot és a horgászást. Örültek a csoki, cukorka nyereményeknek. 
Ismételten köszönettel tartozom a fiataloknak, akik segítségemre voltak a lebonyolításban.
– A következő beszélgetőtársam Lévai Györgyné, Zsuzsika volt, aki szintén aktívan részt vett a szervezésben, a munkában.
– Zsuzsi, Te a palacsintás sátorban voltál, mennyire volt népszerű ez a program?
– Rengeteg, kb. 550 palacsintát kentünk és osztottunk ki, de 800 db-ot is elvittek volna. A két fiatal, aki segített Zsibók Brigi és Szolga Adrienn nagyon talpra esettek, kedvesek voltak. Ezt a feladatot igazán rájuk szabták, jövőre is számítunk rájuk.
– Zsuzsi is elmondta, hogy nagyon tetszett a kastélybeli rendezvény is, a zene, a hangulat a régi korokat engedte felidéződni. Ő maga is dolgozott valaha az épület falai között, jó érzés volt újra átlépni a küszöböt. Nagyon szívesen segít jövőre is a munkában. A nagy lánya révén került kapcsolatba a közösségfejlesztéssel, de szívesen részt vesz benne a jövőben is, számíthatunk rá. Köszönet neki érte.
Kedves olvasó, ezek csak a kellemes élmények voltak, remélem, hogy legtöbbünknek ilyen emlékei maradnak erről a délutánról. Biztosan voltak apróbb szervezési hibák, de ezek betudhatók annak, hogy az első próbálkozása volt a közösségfejlesztőknek, a „gyakorlat teszi a mestert!” Remélem hagyományt teremtünk ezzel a rendezvénnyel és évről-évre megrendezésre kerül a falu lakosságát összefogó rendezvény. Kérünk mindenkit, aki ötleteivel, szervezési munkával részt szeretne venni munkánkban bátran keressen bennünket.

Szólj hozzá!

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató