Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Újra együtt énekeltünk Szegváron

1 922

Öt népdalkör, Földeák, Eperjes, Fábiánsebestyén, Hódmezővásárhely és Szegvár egy-egy éneklő közössége lépett fel a Művelődési Ház nagytermében ezen a szombat délutánon, a II. Kurcaparti Dalos Találkozó keretében. A szegvári Rozmaring Népdalkör és a Ternai Család szervezésében valósult meg a színvonalas, fület gyönyörködtető program immár másodszor, remélhetőleg nem utoljára. 
Szép számú szegvári érdeklődő közönség tapsolt a fellépő együtteseknek, biztatva a legfiatalabb eperjesieket, és elismerve a nagy „öregeket”. Milyen jó dolog is, hogy legalább ilyenkor hallgathatjuk nagyanyáink énekeit, felidézve a régi hangulatot, a közös munkát és szórakozást színesítő dalokat, mely segített örömben és fájdalomban, része volt az életnek, halálnak. Az összeverődött napszámosok rajta keresztül családdá váltak, egymásra figyelve, egymást segítve. Összetartó erőként funkcionált, erőt adott, kapaszkodót. 
Nagy hiánya ez napjainknak! Hiszen éppen ezeket a jelenségeket keressük mindenben akarva akaratlan. A tömegben is elszigeteltnek érezzük magunkat, mert hiányzik a közös, gátlásokat, fenntartásokat leküzdő „nyelv”, mely minden körülményre kínál lehetőséget, legyen az önkifejezés vagy kapcsolatfelvétel. A kommunikációnak egy olyan formája, mely teljességgel emberközeli, egyben a legerősebb kapocs, mert általános funkciója mellett lelkünk húrjait is megrezegteti. 
Magunk is tapasztalhattuk ezt a II. Kurcaparti Dalos Találkozón, a műsor végén ugyanis Ternai József, ki jelenleg a budapesti Blaha Lujza Daliskola 2. éves magyar nóta szakos hallgatója, megénekeltette a közönséget. Együtt daloltuk a legszebb nótákat, feledve a gondokat, érezve egymás közelségét. 
Szép hagyomány van kialakulóban Szegváron, mely a népdal és nótaéneklés köré kerekedik, évente összegyűjtve és bemutatva a baráti együtteseket, a környék múltat őrző dalos csapatait. 
A helyi Rozmaringok ígérik, jövőre is megszervezik a találkozót, melyet Szegvár Nagyközség Önkormányzata támogat.
Kívánjuk, hogy igyekezetük sikeres legyen, és egyre többen kapcsolódjanak be programjukba.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató