Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Anyatejes Világnap Szegváron

2 056

Az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF 1992-ben indította el programját a csecsemők egészséges táplálkozása érdekében. Azóta augusztus 1. világszerte az Anyatejes Világnap.
Gyermekzsivajjal telt meg a művelődési ház augusztus 5-én. A játszótérré alakított nagyteremben előadás folyt, de közben a gyerekes anyukák nyugodtan figyelhettek, mert kicsinyeikre óvónők vigyáztak.
A védőnők szervezésében létrejött rendezvényre eljött Gábor Lajosné vezető védőnő, Agócs Lászlóné a Magyar Vöröskereszt Szentes városi szervezetének vezetője és községünk polgármestere, Szenczi Sándorné.
A mai rendezvényünk motivációja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a szoptatás és az anyatej jelentőségére. A technika, a tudomány rohamosan fejlődik, a kutatók próbálnak az anyatejhez hasonló termékeket előállítani, de mindannyian tudjuk, hogy az anyatejjel azonos értékűt létrehozni sohasem tudnak.
A szülés után közvetlenül kialakul egyfajta kötődés az édesanya és gyermeke között, ami a kicsi számára egy egész életen át meghatározóvá válik. Ennek kialakulásában jelentős szerepet játszik az, hogy valakit szoptattak-e vagy sem. A szoptatás a legősibb táplálási mód, genetikusan rögzült az ember számára. A gyermeknek igénye van az édesanyja karjának melegére, emlőjének táplálékára, a biztonságra – a szoptatás mindhármat egyszerre elégíti ki, ezért kötelességünk ezt megőrizni, támogatni és elismerni – mondta bevezetőjében Határné Bottyán Erika védőnő.
A kis bevezető után Szenczi Sándorné köszöntötte a megjelenteket és emléklapot és virágot adott át azoknak az anyukáknak, akik hosszú ideig szoptatták gyermekeiket, ezzel is példát mutattak kortársaiknak, gyermekeiknek, a társadalomnak.
Az emléklapon ez állt:

„Hogy a sok szoptatástól gyermek ostoba lesz,
Könnyelmű anyának e gondolatja ez.
Ki az anyatejből minél többet kivett
Az lesz legerősebb testileg-lelkileg.”
(Vajda János)

Emléklap
Elismerésünket fejezzük ki a hosszú ideig tartó szoptatásért,
amelyet gyermeke egészséges fejlődése érdekében tett.
2005. 08. 05. védőnők

Mintahogy Határné Erika is mondta nagyon fontos a csecsemő táplálásában az anyatej szerepe, ezért nagyon szép gesztus, hogy ezt elismerik, megköszönik az édesanyáknak.
Ezután előadásokat hallhattak a résztvevők az intimtornáról Vörös Éva védőnő és Kriston Andrea instruktortól, majd Dr. Hégető Sára gyermekgyógyász szakorvos beszélt az anyatej és a gyermek fejlődésének kapcsolatáról. A harmadik előadás a babamasszázs jótékony hatásáról szólt, melyet Takács Erika védőnő tartott. Néhány hónapja épp egy babamasszázsról érkező kisbabát láttam. A babakocsiban szemmel láthatóan mély, nyugodt álomba merült, ellazult állapotban, a külvilág zaját figyelembe sem véve pihent.
Az előadások közben volt ajándéksorsolás, termékbemutató és kóstoló, szendviccsel, üdítővel, süteménnyel kínálták meg a szervezők a résztvevőket.
A program csoportos, kötetlen beszélgetéssel zárult, ahol a szoptatás örömeiről és nehézségeiről megosztották egymással, a várandós kismamákkal a jó és esetleg kevésbé jó tapasztalataikat
Azért, hogy létrejöjjön ez a rendezvény a védőnők szervezőmunkája mellett támogatókra is szükség volt. Ezek a következők voltak:
– Naturland Magyarország Kft.
– Buszesz Rt., Budapest
– Hipp Kft., Budapest
– Anita Hungária Kft., Budapest
– Nestlé Hungária Kft., Budapest
– Polgármesteri Hivatal, Szegvár
– Szép Öregkor Nyugdíjas Klub, Szegvár
– Szegvár Egészségéért Alapítvány
– Hunor COOP, Szegvár
– Magyar Vöröskereszt Szentes Városi kirendeltsége
– Magyar Védőnők Egyesülete
– A Szoptatásért Magyar Egyesület
– Katolikus Kör, Szegvár
– Kukovecz Márta Virágüzlete, Szegvár
– Egyesített Közművelődési Intézmény Művelődési Ház, Szegvár
– Napközi Otthonos Óvoda, Szegvár
– Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat, Szegvár

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató