Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Tanítana-tanulna

2 010

Mindannyiunkban benne él, hogy valami újat tudjunk meg. Legyen az egy politikai nézet, egy gazdasági kérdés, vagy egy híres ember magánélete. Ezeket a vágyakat bármelyik újságban, a tv műsorát megnézve teljesíthetjük.
Sokunkban él azonban olyan vágy is, hogy valami újat szeretnénk megtanulni, amit hasznosíthatunk a magánéletben, a háztartásunkban, a szűkebb környezetünkben vagy csak a szabad energiánkat akarjuk levezetni, az életünk jobbátételét akarjuk megtanulni. 
Két éve kérdőíveket kaptak kézhez, amiben sok mindenről érdeklődtünk. Többek között itt fogalmazódott meg, hogy sokan vannak, akik valamiben tehetségesek és képesek azt tovább is adni. De sok mindent meg is szeretnénk tanulni, amit még nem tudunk.
Ennek kapcsán gondolkodtunk el azon, hogy össze kell gyűjtenünk azokat a képességeket, amelyekkel emberek rendelkeznek, azokat az igényeket, amelyeket el akarnak sajátítani. Az összegyűjtés után a mi feladatunk az, hogy koordináljuk, összehozzuk a tanulni vágyókat a tanítani akarókkal.
Ez a tanulás és tanítás szó kicsit visszariasztó is lehet. Kicsit iskolaízű. Pedig nem kell itt nagyon nagy dolgokra gondolni. Van, aki szeretné megtanulni a tarhonyakészítését, van, aki egy kézimunka fajtát szeretne elsajátítani. 
A kérdések, kérések, felajánlások összegyűjtése sok beszélgetést igényel. A jó néhány önkéntes már talán Önökhöz is bekopogott és egy jót beszélgettek. De talán még nem jutott eszükbe semmi sem, amit Önök tudnak és át is adnák másoknak a tudásukat. Kérjük, ne zárkózzanak el a lehetőségtől. Az idősebbek tapasztalataikat akár háztartásvezetés, akár gyereknevelés, akár a ház körüli munkák terén át tudják adni. A fiatalok többségének pedig bizonyosan szükségük van ugyanazen témákban tanácsra, pláne ha éppen nincs a környezetükben idősebb családtag, rokon, szomszéd. 
A kérdőívekből igaz csak kevés érkezett vissza. De mi most első körben azokat kérdeztük meg, akikről tudtuk, hogy olyan valamiben tehetséges, olyan valamit tud, amit kevesen a faluban. Olyan hobbija van, olyan kézimunkákat, kézműves dolgokat készít, amire másokat is meg tud tanítani. Ugyanakkor voltak olyanok is, akik konkrétan szeretnének valamit megtanulni. Néhány esetben ez már össze is találkozott. 
Az összegyűjtött lapokon megfogalmazódtak felajánlások és kérések, amit így csoportosítottunk:

Tanítana:

– Étkezés, gasztronómia: lakodalmas kalács, túrós lepény, pogácsa, süteménykészítés, főzés, hagyományos étkezési szokások elmesélése.
– Gépek, ipartörténet: régi, muzeológiai jelentőségű gépek felújítása, működtetése.
– Kézimunka, kézművesség: makettezés, kötés, makramézás, kézimunka, azsúrozás, virágból asztali díszek készítése.
– Oktatás: magyar nyelv és irodalom, orosz nyelv, matematika, számítástechnika korrepetálás, gyermekneveléssel kapcsolatos szülői tapasztalatok átadása.
– Művészet: egyéni stílusú fafaragás, épületek fadíszítése, festészet, operatőrködés, videoszerkesztés, számítógépes képvágás.
– Szépségápolás: sminkkészítés, sminkelési alapismeretek átadása, női, férfifodrászat.
– Szakmunka: kőműves szakmai tanácsok, asztalos alapvető szakmai fogások, építőipari tevékenységek (víz, villany, gipszkartonszerelés, lambériázás), hentesség.
– Állatgondozás: papagáj és díszmadár tenyésztési tanácsok.
– Növényápolás: gyümölcsfa oltványok szemzése, nemesítése, szőlőmetszés, lugas alakítás.

Tanulna:

– Gép: barkács- és kerti kisgépek kezelése, karbantartása (láncfűrész, rotációskapa, gyalugép).
– Kézművesség: horgolás, vesszőség, kosárfonás, üvegfestészet.
– Oktatás: angol nyelvű beszédgyakorlás alap és haladó szinten, jógázás, számítógép kezelés, Internet használat, letöltés az Internetről. 
– Növényápolás: szobanövények ápolása

Ebből a néhány felajánlásból és tanulni akarásból is kitűnik, hogy egyszerű, hétköznapi dolgokat szeretnének megtanulni jó néhányan. Egy esetben a lapon ezt olvashattuk: megtanulna bármit, ami érdekes, hasznosítható.
Amennyiben felkeltettük érdeklődését, tehát szeretne valakiket megtanítani valamilyen tevékenységre, vagy szívesen elsajátítana valamilyen tudást, akkor adatlapot lehet kérni a könyvtár munkatársaitól. A már eddig bejelentkezettek adatai hozzáférhetőek szintén a könyvtárban. 
December 13-án, Luca napján megtartottuk első tanítana-tanulna bemutató rendezvényünket. Mindazok eljöttek, akik vállaltak bemutatót. Volt sütés, főzés, kézműves bemutató. Nagyon jó hangulatban telt el ez a délután. Megcsodáltuk a kiállított fehérhímzéseket, gobelineket, keresztszemes hímzéseket, a fából esztergált dísztárgyakat, megismerkedhettünk a repülőmodellek elkészítésének egyes mozzanataival, a szövés technikáját is megnézhettük. Láthattuk, hogyan válik szakértő kéz által egy női arc a sminkelés után még szebbé, vonzóbbá. Kaphattunk tanácsokat díszmadárvásárláshoz és tartáshoz, megnézhettük, hogyan lehet egy vadalanyba szemzéssel nemes fát oltani. Bepillantást nyerhettünk abba is, hogyan lesz sok szép karácsonyi kellékből egy-egy asztali vagy falidísz a szakértő kezek és a hozzáértő jó ízlés nyomán. Méhviasz lapból karácsonyfadíszeket, gyertyát készíthettek az ott lévők, valamint üvegfestést is tanulhattak. Akinek kedve volt belepillanthatott a Civil TV kamerájába, és a számítógépen megnézhette a filmvágás technikáját is. A szellemi sportok közül kipróbálhatták a résztvevők a sakkozást egymás ellen és a számítógéppel játszva is.
Mi magyarok szeretünk enni, ezért a legnagyobb sikere az ételbemutatóknak volt. Otthon előre elkészített süteményeket ehettünk. A reformétkezés hívei különleges pástétomokat, húsnélküli ételeket hoztak, például diókolbászt, amelynek finomsága vetekszik a megszokott hagyományos ételekével. A bemutató helyszínét a sülő Luca pogácsa illata lengte be. De éhségünket már csillapíthattuk az otthon, kemencében sült változatával. A tűzhelyen pedig készült az igazi nehéz téli étel a betyáros csülök babos káposztával. Ebből is jutott mindenkinek kóstoló.
A számtalan érdeklődő mellett a nagyteremben zajló klubkarácsony résztvevői is bekukkantottak a kiállító teremben lévő kedves forgatagba.
A karácsony hangulatához illő – adni és kapni – kedves programot szerveztünk, amelynek folytatását egy későbbi időpontban, ugyanezen bemutatók mellett még újabbakkal, de meg kell ismételni. Várjuk az újabb jelentkezőket.
Az december 13-i bemutatónk külön színfoltja volt a gasztronómia. Voltak reformételek, hagyományos étkezéshez tartozóak és sütemények is. A reformételek más módon, más alapanyagból készülnek, mint azt a hagyományos étkezésben megszoktuk. Aki ott volt és megkóstolta, nagyon finomnak találta, és a megszokott ízekhez nagyon hasonlított. 
A bemutató hatására már Életmód Klub is alakult Szenes Gyuláné, Magdika vezetésével. A Művelődési Házban minden páratlan hét csütörtökjén 18 órakor találkoznak az érdeklődők és megbeszélik az életmód változás kérdéseit és az ételek elkészítését is megtanulhatják. Várnak minden érdeklődőt.
A különleges receptek közül ízelítőül néhány:

Gombáziós burger

Hozzávalók:
– 2 db barnazsömle vagy két szelet kenyér
– 15 dkg tofu reszelve vagy sajt
– 1 közepes nagyságú vöröshagyma
– 2 dkg élesztő
– 10 dkg gombázió(pirított szezámmag ledarálva)
– 2 evőkanál zabpehelyliszt
– 2-3 gerezd fokhagyma
– 2 evőkanál szójaszósz
– vegamix
– só

Elkészítése: 
megáztatjuk és kinyomkodjuk a két szelet kenyeret vagy zsömlét, hozzáreszeljük a sajtot vagy a natúr tofut. Apróra vágjuk a hagymát, fokhagymát, belekeverjük az elmorzsolt élesztőt, zabpehelylisztet, 2 evőkanál szójaszószt, 10 dkg gombáziót.
Mindent összedolgozunk, és csak azután használunk vegamixet, vagy sót, ha szükséges.
Kb. fél órát pihentetjük az anyagot. Lapos kis szeleteket formálunk, és kenőtollal megkent teflon edényben fedő alatt ropogósra sütjük. Lehet sütőben is sütni, alufóliával letakarva. Ez kb. 20 perc, majd eltávolítjuk a fóliát, és kb. 10 perc múlva kész a ropogós feltét.
Kezdőd süssék bővebb olajban.

Hamiskecsege

Hozzávalók:
– személyenként 2 db zöldpaprika
– 10 dkg darált mogyoró (pörkölt)
– 5 dkg dió (darált)
– 5 dkg napraforgó (darált)
– 1 kisebb fej hagyma (reszelve)
– 2 gerezd foghagyma
– tetszés szerint vegeta, vagy só
– pici borsikafű (1 mokkáskanál)
– pici piros paprika (1 mokkáskanál)
– 1 evőkanál szójaszósz
– 5 dkg karaván vagy derbi sajt
– 2 db tojás
– 1 mokkáskanál majoránna
– szezám és zsemlemorzsa

Elkészítése:
a paprikákat teflon edényben vagy palacsintasütőben megsütjük, majd hideg vízbe dobjuk. Így könnyen lejön a héja. Bőrét, csumáját eltávolítjuk. Az anyagokat összeállítjuk, és a paprikákat megtöltjük. 1 ½ kanálnyi anyagot tegyünk csak a paprikába. A paprikát laposakra formáljuk. Mivel nedves a paprika, így szezámmagos zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban, átlátszó fedő alatt megsütjük.
Miért is finom a hamiskecsege?
A dió, napraforgó, mogyoró együtt a fűszerekkel íncsiklandozó ízharmónia, paprikába burkolva. Ezek a magvak olyan zsírsavakat tartalmaznak, amelyeket a szervezetünk nem képes előállítani, ezért kívülről kell bevinni őket. Esszenciális zsírsavak, más néven ómega-3, ómega-6 zsírsavaknak hívjuk őket. Legfontosabb jótékony hatásukat a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelemben fejtik ki.

Diókolbász

Hozzávalók:
– 5 tojás
– 10 evőkanál búzadara
– 10 dkg darált dió
– 10 dkg füstölt sajt
– 5-6 gerezd fokhagyma
– másfél lapos evőkanál vegeta
– pirospaprika

Elkészítés:
a tojásokat felverjük, beletesszük a vegetát, reszelt fokhagymát, paprikát. Majd a többi hozzávalót, és jól összekeverjük. Vizes kézzel kis kolbászformákat készítünk, és forró olajban pirosra sütjük mindkét oldalát. Majd kb. 1 dl hideg vizet öntünk rá, és fedő alatt, lassú tűzön addig pároljuk, míg a víz elfő. Közben egyszer megforgatjuk a kolbászokat. Finomabb, ha sütés előtt 6-8 órát a hűtőben áll a massza.
Megjegyzés: 
A diónak magas az olaj- és fehérjetartalma. A vegetáriánus konyha hús helyett diót és magvakat használ. A magvak gazdagok esszenciális zsírsavakban. Csökkentik pl. a koleszterin szintet (LDL/HDL). Erősítik az idegrendszert. Széppé varázsolják a bőrt.

Élesztő pástétom

Hozzávalók:
– 5 dkg élesztő
– ½ l víz
– 1 fej vöröshagyma
– 1 gerezd fokhagyma
– 6 evőkanál zsemlemorzsa
– 2 kiskanál vegeta
– 1 kiskanál őrölt kömény
– 1 kiskanál pirospaprika
– 1 kiskanál majoránna

Elkészítése:
a vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük. Az élesztőt fél liter vízben feloldjuk, és a hagymára öntjük. Beletesszük a fűszereket és a reszelt fokhagymát, majd végül a zsemlemorzsát. Állandó kevergetés mellett 1-2 percig főzzük. Hűtőben 2-3 napig is eláll. Kevés vágott petrezselyemmel még pikánsabb íze van.
A recepteket összeállította ifj. Szenes Gyuláné egészségnevelő.
A hagyományos ételek receptjei:

Betyáros sertéscsülök babos káposztával

Hozzávalók:
– 1 db sertéscsülök (hátsó, mert az húsosabb.
– 20 dkg bacon szalonna
– 60 dkg apró savanyú káposzta
– 30 dkg tarkabab (ha konzervet veszünk, nem kell a babot beáztatni, hamarabb elkészül az étel)
– 2 fej vöröshagyma
– 3 gerezd fokhagyma
– 2 evőkanál liszt
– tejföl
– pirospaprika, só

Elkészítés:
a csülköt sós vízben megfőzzük, kb. 3-4 óráig, amíg le nem fő a csontjáról.
Közben a csíkokra vágott bacon szalonnát kisütjük, rátesszük a szeletekre vágott hagymát, és a zsíron megfuttatjuk. Meghintjük pirospaprikával, kevés vízzel felöntjük. Beletesszük a babot, és kevés sóval ízesítjük, félig megpároljuk. Hozzáadjuk a kimosott savanyú káposztát. Fedő alatt lassú forrással készre pároljuk. Hozzáadjuk a kicsontozott csülköt.
Tejfölből és lisztből készült habarással sűrítjük, és pár percig összeforraljuk.
Ezt az ételt Szarvasné Salánki Julianna készítette el, igazi háziasszonyként elmondta, hogy télen kedveljük a nehezebb ételeket, mert így könnyebben át tudjuk vészelni a hideget, jobb kedvre derülünk a finomságok elfogyasztása után. Jókedvvel, magyarázott főzés közben. A résztvevőknek nagyon ízlett az elkészült étel. 
Nagy sikert aratott ezen a napon a Luca pogácsa is. Előre megsütött pogácsát ehettünk, addig, amíg az új adag készült, kelt, sült. A finom pogácsát Halász Lászlóné Valika néni készítette Bacsa Józsefné Erzsike nénivel közösen. Az utolsó darabig elfogyott, ami azt bizonyítja, hogy igen finom volt ez a hagyományos Luca napi étel, amit természetesen más napokon is meg lehet enni.

Luca pogácsa

Hozzávalók:
– 1 kg burgonya
– 1 liter tej
– 2 egész tojás
– 3 teáskanál só
– 30 dkg cukor
– ½ margarin
– 15 dkg zsír
– 1 csomag élesztő
– 2 dkg liszt

Elkészítés: 
a tojást, a cukrot, a margarint és a zsírt jól kikavarjuk, majd hozzáöntünk 7 dl tejet. 3 dl tejben felfuttatjuk az élesztőt egy kis cukorral. A burgonyát meghámozzuk, egy kis sós vízben megfőzzük. Amikor megfőtt áttörjük krumplitörőn. Ezután az egészet összedolgozzuk a liszttel. 1 órát pihentetjük. Pogácsaszaggatóval (nagyobb méretűvel) kiszaggatjuk. A tepsit zsírral kikenjük, a pogácsákat belerakjuk, és ott ½ órát kelesztjük. A tetejét is olvasztott zsírral kenjük. Közepes tűznél sütjük. Ebből elég sok van. Kevesebbet is lehet sütni, akkor az adagot arányosan csökkenteni kell.
Jó munkát a kipróbáláshoz, és jó étvágyat az ételek elfogyasztásához!
Áprilisban néhány húsvétra megsüthető sütemény receptjét adjuk közre.
Várjuk az Ön jelentkezését is a Tanítana-tanulna akciónkhoz, programunkhoz!
Szegváriak Szegvárért Közösségfejlesztők Egyesülete

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató