Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Tájékoztatás a Kurca vízfrissítése ügyében

1 480

Szirbik Imre közleménye

Önkormányzatunknak több mint 3 millió forintjába kerül a Kurca és a Veker-ér gyors átmosatása. Miért is vált szükségessé a gyors beavatkozás?
A Veker-éri főcsatornán a benne lévő víz egész idáig alig mozogott, nem cserélődött. Ez az állóvíz a korán beköszöntő meleg időjárás következtében mostanra teljes vastagságban átmelegedett és megindult benne a magas fokú eutrofizáció, mely során a hínár és egyéb zöldnövényzet kezdett eluralkodni a víztérben és a víz felszínén. Ezt tetézte a főcsatorna medrében lévő iszaprétegből a folyamatos gázkioldódás.
Hasonló volt a helyzet a Kurca-főcsatornán, ahol a meleg időjárás hatására az élő szervezetek elburjánzása és az oxigénhiányos állapot a megszokottnál jóval korábban indult meg, mellyel együtt jött a Szentes belterületi szakaszon jelentkező kagylópusztulás és az esztétikai élménykép romlása.
A fentiek miatt folyamatosan fennállott a Kurcán és a Veker-éri főcsatornán a havária helyzet kialakulásának veszélye, mely egyrészt önállóan a Kurcán is létrejöhetett volna azzal, hogy teljesen befedi a vízfelszínét a zöldnövényzet.
A vízminőség-romlás további fokozódása miatt mindenképpen indokolt volt a gyors intézkedés megtétele, mert az időjárási előrejelzések szerint hosszabb távon sem várható a jelenlegitől jelentősen eltérő időjárás. 
Az elmúlt napokban önkormányzatunk intenzív egyeztetést folytatott az ATIKÖVIZIG és a KÖR-KÖVIZIG képviselőivel, hogy valóban ökovíz áron tudjunk betáplálni 2007. június 15-től a Kurcába 300.000 m3, a Veker-érbe pedig 700.000 m3 vizet. Egyeztetett közös álláspontunk az, hogy jelen pillanatban még egy hatékony beavatkozással – mely során ökológiai vízfrissítés céljából a Szarvas-kákai vízkivételen keresztül a Veker-éri főcsatornán 700.000 m3, a Felső kurcai vízkivételen keresztül közvetlenül a Kurcába pedig 300.000 m3 vízmennyiséget bevezetve – megelőzhető egy nagyobb káresemény. 
Erre a célra az ATIKÖVIZIG-nek nem áll rendelkezésére pénzügyi keret, saját költségen vízpótlást, vízfrissítést nem tud végezni, azonban vállalta, hogy a vízfrissítés végrehajtásához a K-11 jelű csatorna gazolását, zöldanyag kitermelést és az ökológiai víz díjmentes kormányzását elvégzi. 
Szentes városa felvállalta az átmosatás költségét, így az egyeztetések eredményeként megfelelő vízmennyiség kerül a Kurcába és a Veker-érbe. Ez halaszthatatlan döntés volt, mert az időjárás az eddigihez képest is rosszabbul alakul és e beavatkozás nélkül a következő napokban „felfordulna” mind a Veker, mind pedig a Kurca.

Szirbik Imre
polgármester, országgyűlési képviselő

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató