Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

A Civil Napról…

1 598

A több éve Szent Iván nap környékén a közösségfejlesztők által megrendezett nap az idén sem maradt el. Igaz egy héttel később, de a civil szervezetek bevonásával egy szép délután tölthettünk el a Szélmalomnak a környékén és a sportpályán.
A hetek óta tervezett programok, a civil szervezetek megkeresése, a segítők, közreműködők felkérése után elkezdődhetett a készülődés. 
A malomban két féle kiállítást nézhettünk meg. A kertünk virágai című bemutató az ügyes kezű hölgyeket dicséri, akik megkomponálták otthonaikban található virágokból, eszközökből virágcsokraikat, virágdíszeiket. A közönség 100 szavazattal Ráczné Purgel Ilona virággömbjét tartotta a legszebbnek, különdíjat kapott Bóka Róza, aki már több éve rendezője is másokkal együtt ennek a virágkiállításnak. A malom emeletén olyan modern technikával készült kézimunkákat láthattunk, amelyekkel otthonaikat díszítik az alkotók, illetve használati tárgyak a lakásokban. A kiállítások mellett természetesen a malom őre Jenei Krisztina élvezetes ismertetőt is tartott a malom működéséről, az egyes „alkatrészek” hajdani funkciójáról. A szélmalom előtti sátrakban is zajlott az élet. A Rozmaring Népdalkör nótázása invitálta közelebb a közönséget, akik bekapcsolódtak az éneklésbe, borozgattak, kaláccsal is kínálták őket. Volt olyan bácsi, aki csak a nóta kedvéért jött le ide, pedig már 90 fölött van éveinek a száma. Nem csalódott ifj. Ternai József harmonika kíséretével sok szép nótát elénekeltek. Itt, ezen a téren még a gyerekek játszóházban vehettek részt a Belevaló Klub szervezésében. Kifestethették arcukat, fűzhettek gyöngyöt, társasjátékozhattak, mászókázhattak, sőt még ajándékért horgászhattak is. A ma oly divatos hennafestés is a nap választéka között volt, igaz ez pénzbe került. Mihály János lovascsapatának megérkezése után sok gyerek felült a lovakra és egy kört megtehetett a kis domb körül. 
Erről a térről indultak Gajda Laciék és Gila Marciék lovas kocsival is egészen az újfalusi Napkelet utcáig, ahol Vass László díszmadarait nézhették meg. Egész estig mindig megteltek a kocsik, sok volt az érdeklődő. Lehetett még itt tombolát vásárolni, amelynek egyik részéért innivalót és a sok-sok felajánlott palacsintát lehetett venni. Ezen felül még természetesen a tombolasorsoláson is nyerhettek a szerencsések. Az Életmódklub sátránál finomabbnál-finomabb reformételeket lehetett kóstolni, ellenőrizhették a vérnyomásukat is az arra járók. Egy kis tesztlap kitöltésével még ajándékokat is lehetett nyerni. A klub tagjai mindenkinek rendelkezésére álltak, hogy elmagyarázzák melyik étel, miből készült és az mire jó.
Nagy, közös sátorral és társasággal költözött le a Szegvári Tekézők Egyesülete és a Lándor-tavi Horgászegyesület. Halat főztek és együtt töltötték el az estét. Az érdeklődők kipróbálhatták a tekézést is, igaz itt csak a lengő teke formájában. Élvezettel cipelték a bábukat és a golyókat a kisebb gyerekek is, hiszen ők még nem tudták, hogy mit kell velük tenni, de a játékszer már „megérintette” őket.
A Sportpályán ezzel egy időben sportjátékok folytak. Délelőtt és délután is 11-es rúgó verseny volt, ahol 48-an próbálták ki ügyességüket. Foci meccsek is bonyolódtak itt. A legérdekesebb a játékvezetők és a szegváriak közti mérkőzés volt. Galambosi Mihály, a fociversenyek szervezője meghívta játékvezető kollégáit, akik családostól eljöttek és kellemesen eltöltötték a napot. Saját maguknak gondoskodtak az ételről is, bográcsban főztek. A sportpályán a gyerekek nagy örömére különféle játékos feladatok is voltak, diáksportkör, és Ráczné Purgel Ilona és csapatának lebonyolításában. Természetesen a hagyományos vízibomba célba dobó verseny sem maradt el. A gyerekek örömére – a szülők pénztárcájának függvényeként – ugráló vár is rendelkezésre állt a szórakozáshoz. A friss palacsintáról itt a Mozgáskorlátozottak Egyesületének tagjai gondoskodtak, Arany Lajosné, Katika vezetésével. Hatalmas mennyiségű anyagból jó néhány száz darab palacsintát sütöttek. Palacsinta evő versenyen is kipróbálhatták a gyerekek gyomruk kapacitását.
A műsor is lenyűgözte a közönséget. A Szép Öregkor Nyugdíjas Klub táncos lábú hölgyeit nagy tapssal jutalmazták. Jót derültek a Kaskantyúból érkező színjátszók humoros jelenetén. A műsorszámok zárásaként a művelődési háztól lovas felvezetéssel és lovas kocsival érkező Dobbantó Néptánccsoport tagjai kápráztatták el gyönyörű táncaikkal a közönséget. 
Ezután már sokan a tombolahúzást várták, ahol az egész délután műsorközlője, Lukács Adrienn másokkal együtt kisorsolta a felajánlott tombolatárgyakat, valamint a főnyereményt a papagájokat. 
Ezután a színpadon rázendített a két személyes zenekar és szórakoztatott bennünket.
9 órakor a szélmalmi kereszt dombján dobkíséret mellett a tűzzsonglőrök mutatták be produkcióikat. Majd a nagy tábortűz meggyújtásával fejeződött be a hivatalos program. A tűzre a helyi önkéntes tűzoltók vigyáztak.
Ezek után, akinek még kedve volt, visszasétálhatott a sportpálya színpadához, ahol Gajda Misiék zenéltek, amíg a közönségnek igénye volt rá.
A teljesség igénye nélkül soroltam fel élményeimet a nappal kapcsolatban. Félig segítő, félig résztvevő voltam. A szervezésben nem vettem részt. Talán kicsit széthúzódtak térben a programok. Sokat kellett mennie a családoknak – mert főleg gyermekes családok jöttek el -, hogy megtalálják egymást, mert máshol volt pl. a fiúknak és máshol a lányoknak való foglalatosság, játszóhely. A tombolahúzást sem tudta az figyelmi, akinek esetleg még a malom előtti téren volt elfoglaltsága, vagy félbehagyott játéka.
A fő szervezők: Határné Bottyán Erika, Puskásné Halál Ágnes, Rehákné Vigh Mária, Giláné Piroska, Kovács Ildikó, Balatoni Sándor és családtagjaik mindent megtettek annak érdekében, hogy felszabadultan szórakozhassunk. Köszönjük mindenkinek ezt a napot.
Várjuk a következő évet, amikor is biztosan megint sok érdekességgel lepnek meg bennünket Szent Iván Nap környékén a Szegváriak Szegvárért Közösségfejlesztő Egyesület tagjai.

Szólj hozzá!

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató