Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Önkormányzati rövid hírek

1 732

Május 31-én Szegeden került megrendezésre a „Pénzt, de honnan? Pénzt, de hogyan?” Dél-Alföldi Roadshow. A találkozón nagyvállalatok, cégek, a minisztérium képviselői adtak tájékoztatást vállalkozóknak, önkormányzatoknak a fent említett kérdésekre.

Júniustól a Kórógy-tó partján munkálatok folynak a szabadidőpark kialakítására és rendbetételére. Ennek keretében tereprendezés történik a tó közvetlen partján, előkészítik a strandröplabda-pályát, és a lábtengó pályát, felajánlások alapján 300 m3 földet és 300 m3 homokot terítenek szét a park területén.

Június 13-án a Műemlékek Állami Gondnokságának (MÁG) képviselője, Dobó Ágota asszony visszaigazolta Zsadányi József plébános úr és Gémes László polgármester úr kérését. Így 2007. augusztus 18-án, a Kastélyban emléktáblát helyeznek el Salkaházi Sára szociális testvér emlékére, melynek avatásán a MÁG képviselői is jelen lesznek.

Június 15-én megtettük javaslatainkat a 2007-2008-as évekre, Szentes Város Kistérségi Irodájának projekt-javaslat kérésére. A javaslatok között szerepel a Művelődési Ház teljes külső és belső felújítása, játszóterek kialakítása, a Kastély felújítása, a Kórógy-tó és a Kurca kotrása, a szabadidőpark kialakítása, a Kurca-sétány folytatása, a közösségi rendezvény-színpad továbbfejlesztése, valamint a kerékpárút kiépítése.

Júniusban az elkülönített cél-tartalékból vásároltunk 2 db 3,4 KW-os klíma-berendezést az iskola-konyhára. A beszerelést az Önkormányzat Ellátó Szervezete végezte el.

Június 18-án pályázatot nyújtottunk be a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Belföldi gyermek- és ifjúsági közösségi terek fejlesztése című pályázati kiírására. A pályázatból esetlegesen elnyert pénzből a Művelődési Ház Napfény Galériájának, klubhelyiségének és öltözőjének felújítására, nyílászáró cseréire, burkolására és festésére, valamint a galéria fűtés-korszerűsítésére kerülhetne sor. A maximálisan pályázható összegre (2,5 millió forint) pályáztunk, melyhez 15% önerő szükséges készpénzben, valamint 15% önerő társadalmi munkában.

Júniusban az Önkormányzat Ellátó Szervezete, többek között az alábbi munkálatokat végezte el:
– 15-én megtörtént a külterületi földutak gléderezése, amelynek hasznossága kettős: egyfelől javul a földút minősége, másrészről pedig ezzel megtörtént a parlagfű-mentesítés is.
– Az óvodában lambériát és laminált padlót helyeztek el, és kifestettek a két csoportszobában. Nyáron folytatódnak a munkálatok a konyha és az elmaradt helyiségek tisztasági festésével.
– A védőnők feletti szolgálati lakásban elvégezték az alábbi felújítási munkálatokat: vízvezeték, villamos vezeték felújítása, tisztasági festés, nyílászárók festése.
– 18-án megkezdődött az Új Iskola konyhájának, étkezőjének, a mosdóhelyiségeinek, és tantermek festése.
– Körülbelül 3000 tő petúniát, begóniát és más egynyári virágokat ültettek a nagyközségben az utcai virágládákba, illetve a Kurca-partra.
– 18-án elkezdődött a sportpálya helyiségeinek rekonstrukciója. 450 ezer forintból az alábbi dolgok, helyiségek felújítására kerül sor: az öltözőkben a belső mozaikok cseréje, kb. 50 m hosszú betonjárda készítése, a bejárat akadálymentesítése, a fürdőhelyiségek csempézése, burkolása, zuhanytálcák beépítése, a csapadékvíz levezetése az árokba, a régi kazánház átalakítása sportelnöki irodává, stb.
– 20-án a Dóczy várkastély mellett, a Kurca sétányról szállították el a társadalmi munkában egy helyre gyűjtött kőtörmeléket.
– 21-étől a Civil napok rendezvényhelyszínének rendbetételével foglalatoskodtak: fűnyírás, villamosság levezetése, tereprendezés, a kellékek helyszínre szállítása.
– 26-án a strandröplabda pálya előkészületei során feltöltötték a Szabadidő Park melletti területet.

Június 21-én a Dél-Alföldi Regionális Közigazgatási Hivatalának Szociális és Gyámhivatala megküldte az értesítést Szegvár Nagyközség Önkormányzatának nyári gyermekétkeztetésre kiírt pályázatra vonatkozóan.
Állami támogatást azok a települési önkormányzatok igényelhettek, amelyek 2007. július 2-a és augusztus 31-e közötti időszakban vállalták, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, elsősorban 10 év alatti gyermekek számára legalább 30 munkanapig folyamatosan, napi egyszeri meleg étkeztetés biztosítanak.
A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők körében június hó 18-ig a családsegítő szolgálat mérte fel az igényeket.
Mivel nem minden települési önkormányzat élt a fenti lehetőséggel, ezért Szegvár az előirányzott 49 gyermek helyett, 78 főre kapta meg a támogatást, összesen 819.000 Ft értékben.
A nyári étkeztetést a jogosultaknak – a jegyző külön értesítése alapján – július 2-ától 31-ig a Forray Máté Általános Iskola, augusztus 1-jétől 10-ig pedig a Kurca-parti Óvoda biztosítja.

Június 26-án Gémes László polgármester, R. Nagy Mihály alpolgármester úrral Budapestre utazott a Műemlékek Állami Gondnokságához (MÁG). A MÁG-osok képviselőivel a Károlyi-kastély felújításáról és hasznosításáról tárgyaltak, érintve a Szász-hagyaték esetleges elhelyezésének témakörét is.

Júniusban a Szegvári parkokból ismeretlen tettesek muskátlikat vittek el. Kérünk mindenkit, hogy óvjuk, védjük értékeinket, környezetünket. A „megcsonkított” virágládák, – ültetvények már nem nyújtanak olyan szép látványt, mint ahogy azt érintetlen formájukban hagyva teszik.

Július 1-jétől büntethetők azok, akik portájukon nem irtották ki a parlagfüvet – adta a tájékoztatást Hódi László, a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója. Az idén a parlagfüvet – az új törvény szerint – már akkor ki kell irtani, amikor bimbózik. Az új növényvédelmi törvény a büntetés mértékét is megnövelte, a fertőzött terület nagyságától függően a bírság a húszezer forinttól akár ötmillió forintig kiszabott pénzbírságig terjedhet.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Dél-alföldi Regionális Intézetének felhívására Szegváron is kialakítottuk a parlagfű információs pontot. Vezetője: Csapi László (Kertszerviz) vállalkozó. Elérhetősége: 6635 Szegvár, Szabadságharcos u. 29.

Szólj hozzá!

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató