Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Fejlesztőhálózat kistérségi összefogással

3 013

Elhivatott, szakmailag kiváló, lelkes, a gyerekekért minden lehetőséget alkalmazó emberekkel találkoztam egy megbeszélésen. Az összejövetel célja az volt, hogy az átlagostól eltérően fejlődő gyermekeket és szüleiket segítő fejlesztőhálózat létrejöjjön a kistérségben.

Az összejövetel egy szegvári édesanya, Zvolenszki Zoltánné Kiss Anikó ötlete volt, aki személyesen érintett 2,5 fél éves Asperger szindrómás magasan funkcionáló autista kislánya miatt.

A beszélgetést vezető Üveges Hajnalka összefoglalóját használtam a cikk megírásához.

Sok gyermek kap előírt fejlesztést, amelyről a megbeszélésen is informálódhattunk, de annak a száma sok esetben kevés a hatékony fejlődéshez, illetve vannak gyermekek, akik kiesnek ebből a rendszerből.

cof

Sok olyan szülő van, aki nem engedheti meg magának, hogy hetente többször, akár órákat utazva, vigye a gyermeket fejlesztésre, illetve annak a díja is megterhelő sokaknak, pedig a gyermeknek szükséges lenne rá. Ehhez kell olyan támogatórendszert kifejleszteni, ami kevésbé terheli meg a szülőket. Ezt összefogással lehet megvalósítani.

A korai fejlesztés nagyon magas színvonalú Szentesen, amely a Pedagógiai Szakszolgálat segítségével valósul meg, akik valóban nagyon sokrétű fejlesztést tudnak biztosítani, de a kistérség többi települése, illetve az integráló intézmények, az iskolák kiemelten, sokszor kerülnek nehéz helyzetbe. Sokkal több fejlesztésre, illetve folyamatos jelenlétre lenne szükségük.

Az összegzésből kiderült, hogy szakemberek vannak a térségben, de minden településen kellene intézményektől független szoba, ház, ahol a gyerekekkel nyugodt körülmények között, eszközök segítségével folyhatna a fejlesztő munka.

A gyerekek mellett a szülőknek is segítségre van szükségük, hiszen egy nehéz, sokkoló diagnózis után fel tudják dolgozni a helyzetüket, illetve a gyermeküket segíteni. Az egyik lehetőség, mely hatékony segítséget nyújthat, ha szülőcsoportokat, szülőklubokat, szülőtréningeket szerveznek, ahol szakember is rendelkezésre áll, ahol pszichológus segít, illetve ahol képzést, támogatást kaphatnak a szülők, hogy hatékonyan tudják fejleszteni gyermeküket.

A szülőcsoportok szervezése elkezdődött. Azoknak a szülőknek a jelentkezését várják, akik részt vennének olyan foglalkozáson, ahol szakemberektől kaphatnának segítséget gyermekük nevelésében. A foglalkozás akkor tud elindulni, ha min. 10 fő jelentkezik.

Nagyon sok elképzelés van a háttérben. Nem az eddig is meglévő fejlesztéseket szeretnék átvenni, kiváltani, hanem melléjük tenni továbbiakat, amelyekre a gyermekeknek szükségük van. Illetve hatékony segítséget szeretnének nyújtani az intézmények, pedagógusok, szülők és bárki számára, aki a gyerekekkel, fiatalokkal foglalkozik, és szüksége van rá.

„Összefogás a fejlesztőház megvalósulásáért” nyilvános facebookos csoport alakult, ahol az érdeklődők megtalálhatják a napi aktualitásokat, fejleményeket.

Összefogás a fejlesztőház megvalósulásáért

A fejlesztőhálózat létrehozásának alakulásáról hónapról-hónapra hírt adunk újságunk hasábjain.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató