Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Kisiparos bál – 1985.

9 144

Kisebb kihagyás után újra jelentkezem „emlékmentő” szorgalmi házi feladatommal. Ma egy nagyon különleges felvételt nézhettek meg, mert ez a legelső videóra rögzített kisiparos bál videója, s feltételezhetően ez a legrégebbi – VHS technikával készített – szegvári videófelvétel is. 1985-ben még nagyon gyerekcipőben járt ez a modern vívmány, Szegváron legelőször Puskás Pali bácsinak volt videókamerája – ezt a felvételt is neki köszönhetjük.

Köszönöm Gila Györgynek ezt az archív fotót, amelyen Puskás Pali bácsi látható, derekán a videórögzítővel.

Kisiparos bál 1985. – ezt a címet adtam a filmnek, de szeretném kihangsúlyozni, hogy ekkor még „kisiparosok farsangi estjének” hívták ezt a programot. A rendezvény a szegvári kultúrházban került megrendezésre 1985. január 26-án. Az est házigazdái Antal Péterné és Bihari Ernő volt, akik az „iparostársak” mellett külön köszöntötték Tonomár Istvánt – Szegvár Nagyközség pártbizottságának titkárát, Pokorny Jánost – a nagyközségi tanács elnökét, Orosz Imrét – a Kisiparosok Országos Szervezete szentesi alapszervezetének titkárát és Kőrösi Lajost – a kultúrház igazgatóját. Köszöntőjük után Bihari Ernő elmondta, hogy a kisiparosok jelentős társadalmi munkát vállalnak, legutóbb például az ópusztaszeri tanyamúzeumot és a szegvári Központi Iskolát „tették rendbe”, valamint a sportpályán az oszlopokat lefestették.

A bográcsos szegvári markapörkölt vacsora után Szegedről érkezett művészek szórakoztatták a közönséget, felcsendültek népszerű operett slágerek, magyar nóták, örökzöld zenék és cigánydalok. Fellépett Antal István, Cseke Júlia, Kolompár György, Lukács Bálint, Menyhárt Mária, Mező Mária és Vereczkey Erzsébet. Másfél órás műsort adtak elő, a közönség nagy örömére.

A talpalávalót a Lézer Szalonzenekar húzta – Vígh Dániel (basszusgitár), László József (szólógitár), Berényi István (zongora) és Vígh György (dob). A zenekar sok képkockán feltűnik, Puskás Pali bácsi részletekbe menően dokumentálta az együttes tagjait és színvonalas zenéjét.

Éjfélkor tombolasorsolás volt, egy tombolajegy ára 5 Forint volt. Az ajándéktárgyakat a kisiparosok „dobták össze”. Lehetett nyerni különböző helyi szolgáltatásokat (fodrászat, favágás, autószerelés, stb.) és Szegváron készült árukat – de például egy választási malac is kisorsolásra került. Nyolc főnyeremény volt, a nyolc szerencsés nyertesnek a színpadon kellett kibontania a meglepetés nyereményt – a folytatást meglátjátok a videóban. A tombolasorsoláson segédkezett Gila Antalné, Ternai János és Ternai József.

Jó szórakozást kívánok a 36(!) évvel ezelőtti felvételhez, melyen szemügyre vehetjük az akkori mulatozó fiatalságot, akik ma már az unokájuk körül mozgolódnak, de sajnos szomorú tény, hogy sokan nincsenek már közöttünk. A VHS kazettát Gila Csabától kaptam kölcsön – köszönet érte! Kérlek vedd figyelembe, hogy ez nem „fullhádé” felvétel, s az idő vasfoga alaposan „megrágta” a videószalagot, ez észlelhető a minőségen – habár sokat tudtam az eredetihez képest javítani, de nem tudtam mit kezdeni a vegyes világítás – a halogénlámpa meleg fénye és a hidrogéngőz lámpa hideg fénye – okozta színhibákon.

Ha neked is lapul a fiókodban olyan kazetta, amelyen egy több mint 20 évvel ezelőtti szegvári rendezvény felvétele van, kérlek juttasd el hozzám, s videóalbumunkban örökre fennmarad az utókornak.

Ha tetszik az a tartalom, amit a „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoportban láthatsz, kérlek küld egy lájkot, oszd meg a bejegyzést, s hívd meg ismerőseidet múltidéző csoportunkba. Jelenleg 5.156 fő tagunk van, egyes bejegyzéseink – a megosztásoknak köszönhetően – közel tízezres látogatottságot érnek el.

Kisiparos bál – 1985. január 26.
Ezt a posztot ide kattintva megtalálod a „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoportban is.
- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató