Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Kádár János vonatja

1 969

Egy hónappal ezelőtt különleges fotókat sikerült készítenem a Szentesi Motorgarázsban, ugyanis itt „állomásozik” Kádár János kormányzati motorvonatának előfutó motorkocsija. Javításra érkezett Szentesre.

A vonatot a Rába Magyar Vagon- és Gépgyárban készítették, a gépészeti részeit pedig a Ganz-MÁVAG szerelte fel. 1969-ben állt forgalomba, s 20 éven keresztül használták. A gyártási folyamatban odafigyeltek arra, hogy mindenből a legszebb, a legjobb és a legfejlettebb kerüljön a vonatra, így például volt rajta klímaberendezés meg fűthető szélvédők is, de a luxus kimaradt. Inkább azt mondhatjuk rá, hogy visszafogott elegancia jellemezte. Kádár János puritánsága nem városi legenda volt, hanem valóság.

A 76 méter hosszú és az akkori viszonyok között kimondottan gyorsnak számító Kádár-vonat három részből állt: két motorkocsi között volt a szalonkocsi, ahol Kádár és vendégei utaztak. A vonaton volt konyha, sakkszoba, vagyis egy kis társalgó, fürdőszobák, hálófülkék, 16 személyes konferenciaterem, valamint rádiós szoba és a személyzet pihenő- és hálóhelyei. A vasutashagyomány szellemében minden járműnek becenevet adtak, így a Kádár-vonatnak is. A nép széles körben Ezüst Nyílnak hívta a vonatot az oldalára festett ezüst csíkok okán, ez volt a közismert verzió.

Fotóalbum

Szegvári képek, szegvári emlékek

Ezt a posztot ide kattintva megtalálod a „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoportban is.

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató