Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Szegvár villamosítása 1948-ban kezdődött

1 541

Derül ki a Magyar Távirati Iroda 1948. december 20-án 16 óra 5 perckor kiadott belföldi híréből.

Népi demokráciánk ajándéka a dolgozó parasztságnak a DÉFOSZ alakuló kongresszusa alkalmából – Bevezették a 200. községbe az elektromosságot.

Vasárnap ünnepelték Szegvár, Csongrád megyei nagyközség villamosítását.

Szegvár község a 200. magyar falu, amelyet a hároméves terv megindítása óta kapcsoltak be az áramszolgáltatásba. Nemrégen ünnepeltük a 100. traktor-gépállomást és most a 200. falu villamosítása újabb lépés a dolgozó parasztság felemelkedésének útján. Falvaink többé nem a Horty-rendszer sötétségében tartott elmaradt falvai, hanem kialakul az új magyar falu, amely az elektromosság, a gépek segítségével új munkamódszereket teremt meg a mezőgazdaságban, s elindítja a magyar falu kulturális felemelkedését is.

Az ünnepségen az iparügyi minisztérium nevében Kökény Mihály miniszteri osztályfőnök bejelentette, hogy néhány héten belül további 50 községet villamosítunk, s ezt 1949-ben újabb 250 falu villamosítása követi. Ezzel 70.000 új falusi fogyasztója lesz az elektromos áramnak. Eddig az ország lakosságának több mint a fele el volt zárva a villamosítás előnyeitől, mert a falu villamosítását a tőkések nem tartották jó üzletnek. Most a Pallavicini grófok volt birodalmában végre sor kerül a villamosításra s a viharsarok dolgozó parasztsága régen várt elektromossághoz hozzájuthat. Így szünteti meg a népi demokrácia a város és a falu közötti különbségeket.

Az ünnepségen részt vett Karácsony József, Csongrád megye főispánja, s az ünnepségen összegyűlt több ezerfőnyi tömeg tüntetett Mindszenty érsek reakciós politikája ellen.

A kiemelt fotó illusztráció. Magyarország, 1948. október 6. Faluvillamosítás a hároméves terv keretében. A felvétel készítésének pontos helyszíne ismeretlen. Fotó: Szécsényi József / MTI Nemzeti Fotótár.

Szeged, 1953. május 7. Somlai László, a szegedi Megyevill. villanyszerelője légvezetéket szerel egy épület tetején.
Fotó: Munk Tamás / MTI Nemzeti Fotótár.
Szeged, 1953. május 7. Krausz János villanyszerelő, Kudjer Antalnak, az Alkotmány Tsz tehenészének lakásába szereli be a villanyt.
Fotó: Munk Tamás / MTI Nemzeti Fotótár

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató