Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Megjelent „A szegvár-oromdűlői temető és a Tiszántúl kora avar időszaka” című könyv

1 285

2023. február 3-án a szentesi Koszta József Múzeumban mutatták be Lőrinczy Gábor, régész „A Szegvár-oromdűlői temető és a Tiszántúl kora avar időszaka” című könyvét.

Az eseményen megjelent Dr. Türk Attila, régész, a könyv szerkesztője és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője; Mihály Béláné, „Szentes Városért” Közalapítvány elnöke; Móra József, Szentes Város önkormányzati képviselő; Szabó Zoltán Ferenc, Szentes Város polgármestere és Irsai Farkas László, a Koszta József Múzeum igazgatója.

A vendégeket a Múzeum vezetője köszöntötte, majd elmondta, hogy a közös gondozásban és kiadásban megjelent könyv egyértelmű és kiváló jelzés a tudós társadalom számára, a 2013-tól önállóan működő szentesi Közgyűjtemény a nagy, népszerű és modern múzeumi trendeket követő kiállítási metódusa és látogató orientált működése mellett kötelezi magát a gyökereihez. Mindig emlékezik arra, hogy 1897-től, megalakulásától kezdve főként régészeti múzeumként volt ismeretes a Koszta József Múzeum. Ezért sok minden más mellett, a szentesi önkormányzat, valamint a városi Közalapítvány segítségével arra is van energiája az Irsai Farkas László által vezetett Intézménynek, hogy az MTA által lektorált minősítésű periodikája, időszakosan megjelenő tudományos folyóirata, a Bonus Nuntium mellett, a Közgyűjtemény ismét egy régészeti szakkönyv, immáron a harmadik szakmai kiadvány megjelenése mellett bábáskodjon.

Bevezető gondolatai után felolvasta Szentes Város polgármesterének és az Alapítvány elnökének közös köszönet nyilvánítását is. Ezt követően Dr. Türk Attila bemutatta a könyv szerzőjét, munkásságát. Lőrinczy Gábor régész – szakíró bemutatta a könyv tartalmát, és mesélt a 18 év hosszú kutatásról. A könyvbemutató végén lehetősége volt a résztvevőknek kérdezni a szerzőtől. Szabó Zoltán Ferenc záró mondataiban megköszönte mindenkinek a részvételt és a régész úr kivételes munkáját.

Forrás: Koszta József Múzeum Facebook oldala.

A könyv megjelenése kapcsán megkeresett Irsai Farkas László, a Koszta József Múzeum intézményvezetője. Elmondta, hogy európai mértékű jelentősége van a Szegvár-oromdűlői temetőben feltárt ékszerleleteknek, nyakláncoknak, karkötőknek, s bizonyított tény, hogy a Merovingokkal kapcsolata volt a Szegváriaknak.

„Szegvárral karöltve tudományos-ismeretterjesztő publikációs előadásokat tervezünk, nem csak a tudományos szinten, hanem közérthetően, mindenki számára. Az a tény, hogy a Merovingokkal kapcsolata volt Szegvárnak, bizonyosan a Szegváriak lokálpatriotizmusát is erősíti”

– tette hozzá.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató