Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

A Hüsi oltja szomját!

1 262

Ennek a cikknek az apropóját az adta, hogy kedden kaptam egy ajándékot, „házhoz szállítva”. Egy retro Centrum Áruház-as nejlontáskában csatos üvegek (Hüsi, Uni cola) voltak, a táska pedig a házam utcai bejárati ajtójára volt felakasztva. A táskában volt egy kézzel írt személyes üzenet is, amelyben „emlékmentésemet”, a „múltunk kincseinek szemmel őrzését” köszöni meg az ismeretlen ajándékozó.

A „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoportban már többször szóba hoztuk az egykori Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet (ÁFÉSZ) szegvári Hüsi-üzemét, ahol az 1960-as évektől gyártották a Bambihoz hasonló csatos üvegű, Hüsi nevű, málnaízű szénsavas üdítő italt, amely akkor volt igazán finom, ha a Lehel hűtőszekrényünkben hagytuk pihenni egy kis ideig, majd behűtve oltottuk vele a szomjunkat.

Lengyel Sándor grafikus 1963-ban rajzolt plakátján a kor reklámjainak puritánságával csupán annyit közölnek: „Hüsi – oltja szomját”.

„Hüsi – oltja szomját”.

Vassné Lucz Klára küldött egy fotót az egykori üzem teherautójáról, amelyet a legtöbbször Váradi János vezetett – ez utóbbit Égető Edit hozzászólásában olvastam.

A szegvári Hüsi-üzem teherautója

Mihály Klára bejegyzéséből tudom, hogy az üzem vezetője Menyhárt Ignác volt, s az Ék utcában a kocsmának közös udvara volt a szintén ÁFÉSZ által üzemeltetett szikvíz és Hüsi üzemmel. A Szegváron palackozott szódavizet és a Hüsi-t faládákban az ÁFÉSZ üzleteibe szállították.

Úgy tudom, hogy háromféle ízben készült az üdítőital: málna, citrom és narancs.

Sellye, 1961. július 17. A földműves-szövetkezet fiatal dolgozója a saját gyártású, Hüsi márkanevű üdítőital üvegeit mossa egy korszerű üvegmosógéppel. A szövetkezetben a négyféle ízben előállított itallal naponta 1000-1200 csatos üveget töltenek meg, s jövőre ezt a mennyiséget még tovább növelik.
MTI Fotó: Kovács Lajos
Sellye, 1961. július 17. A földműves-szövetkezet dolgozói járműre pakolnak több ládányi saját gyártású üdítőitalt a kiszállításhoz.
MTI Fotó: Kovács Lajos

Akinek vannak még emlékei, történetei vagy tárgyi emlékei (pl. plakát, fotó, üveg, stb…) az egykori szegvári Hüsi-üzemről, kérem írja meg a „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoportba. Az ajándékot nagyon szépen köszönöm, tényleg igazi meglepetés volt.

A kiemelt fotón Sellye környéki betakarító munkás Hüsi márkanevű üdítőitallal frissíti magát munka közben. MTI Fotó: Kovács Lajos.

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató