Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Kis Szegvárra két úton kell bemenni… – tarol a szegvári múltidéző csoport

2 152

A „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoport látogatottsági adatai a 2024. első negyedévi statisztikája szerint újabb rekordot döntöttek, ez időszak alatt a legnagyobb interakciót a „Kis Szegvárra két úton kell bemenni…” című videó érte el, amely 2024. február 23-án jelent meg, s a mai napig 5.805 bejegyzéselérést ért el, s az ismételt megtekintéseknek köszönhetően pedig közel 30.000 videó megtekintést. Nagyon beszédes adat, hogy a „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoport taglétszáma meghaladja a 10.000 főt, jó érzés, hogy ilyen sokan követik, s napi szenten látogatják a népszerű múltidéző Facebook csoportot.

Beszédes adatok a Facebooktól – propaganda helyett inkább szívvel-lélekkel…

A „Szegvári képek, szegvári emlékek” Facebook csoportot 2019. augusztus 22-én – indítottam el azzal a céllal, hogy a közösséghez csatlakozó tagok Szegvár múltját, annak kultúráját, életét, mutassák be képeken, dokumentumokon keresztül. Az eltelt több mint 3 év alatt sok kedves visszajelzést kaptam Szegváriaktól és Szegvárról elszármazottaktól. Nagyon sokan követik múltidéző csoportunkat „vidékről” és környező településekről (Szentes, Mindszent, Mártély, Hódmezővásárhely, Csongrád, Szeged), de Magyarország más régióiból is vannak tagjaink. Szeretném kihangsúlyozni, hogy itt csak minőségi és politikamentes tartalom jelenhet meg, például itt nem fordulhat elő, hogy egy politikai jelölt választási füzetét publikáljuk.

Ahová a politika beteszi a lábát, ott a becsület megszűnik…
14 évvel ezelőtti Facebook bejegyzés egy másik helyi múltidéző csoportból

Kiemelten ügyelek arra, hogy az általam „megmentett” fotók örökre fennmaradjanak az utókornak, s ne csak a Facebookon, hanem több, párhuzamos online platformon és digitális adattárolókon, fotó múzeumokban legyenek archiválva. Figyelmet fordítok arra is, hogy dátummal, leírással, a képen látható személyek neveivel lássam el a digitális archívumot, így például, ha száz év múlva valaki a családfáját kutatja, akkor könnyen megtalálhatja ezeket az anyagokat. Vagy például a mai óvodások 50-60-70 év múlva meg fogják tudni mutatni gyermekkori fotóikat unokáiknak.

Kis Szegvárra két úton kell bemenni…

Ezt a 32 évvel ezelőtt, Puskás Pál által készített videót most a Szegvár Online-on is megosztjuk. A videó egy rövid részlet az 1992. évi Kisiparos bálból, amelyen a nyitótáncot a nyolc lelkes szegvári pár adta elő. A „Kis Szegvárra két úton kell bemenni” nótára ropta a táncot Nóbik László és Nóbik Lászlóné, Béres Ferenc és Béres Ferencné, Czibulya Ferenc és Czibulya Ferencné, Katona István és Katona Istvánné, Magyar Pál és Magyar Pálné, Tóth Tibor és Czibulya Antalné, Kis János és Kisné Kádár Hajnalka, valamint Szarvas András és Szarvas Andrásné. Fergeteges sikerük volt, pedig Ők – ahogy a ceremóniamester bekonferálta – „nem a lábukkal keresik a kenyerüket, hanem a kezükkel”.

Kis Szegvárra két úton kell bemenni… – 1992. február 8.

Néhány hozzászólás az eredeti bejegyzésből:

„Régen ilyen szuper kisiparos bálok voltak! Mindenkinek meg volt a feladata, hogy mit csinál és tettük nagy örömmel, szeretettel, amit vállaltunk!”

„Nem is tudom miért, sírok! A múlt…, szülőfalum, amit 60 éve elhagyott családom, de minden évben – októberben – elmegyek. A szüleim, akik mindig visszavágytak- most odaföntről látnak mindent. Megérintett a MÚLT! Köszönet érte!”

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató