Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Szegvári keresztek

2 394

Isten dicsőségére és a hívek buzgóságára emeltette Bélteki Rókus és neje Farkas Veronika 1887-ben, tehát már 120 éve olvasható ez a felírat a faluvégén lévő fehér kereszten. Ez a személy nekem anyai dédnagyapám volt, így a kereszt a mi családunk tartozéka volt öröklés és részben gondviselés címén egészen az orosz bejövetelig. 
A következő esztendőkben nem egy szerencsés személy volt, akinek egy kereszt volt a tulajdonában. Szerencsére hamar a műemlék felügyelőség és a helyi egyházközség gondozásába került. Ez a közösség 1998. évben Dr. Nóbik István polgármester támogatásával javította ki az alapzatot, mert az idő múlásával megsüllyedt az alap és az összes kereszt egy kicsit félrebillent és Szarvas János kőfaragó mester munkája által új alapja lett és azt hiszem újabb 100 évig jól fog állni. Nagyapám elmondása szerint egy hódmezővásárhelyi mester csinálta és 3 lovas kocsival hozták Szegvárra a kereszt elemeit. Azt csak szakember tudná megmondani, hogy milyen anyagból van, hogy, mint 100 éves és nem mohásodott és nem feketedett meg, mint sok síremlék, hogy már a készítéstől számított 3-4 éven belül tiszta moha és fekete és lehet újra csiszolni, hogy újra fehér legyen. Itt szeretném felsorolni, hogy hány ehhez hasonló kereszt van Szegvár bel- és külterületén. Többségükre már csak a lakosság gondol, mert már nincsenek tulajdonosai és az állítás évet is csak néhány keresztnek tudom.
1. Katolikus templom mellett lévő kereszt. Állítása idejét nem tudom.
2. Kórógy-tónál lévő Berkecz kereszt. Tudomásom szerint az állítójának van még leszármazottja Szegváron.
3. A faluvégén lévő Bélteki kereszt. Állítva 1887-ben.
4. A Puskin TSZ bejárójánál lévő úgynevezett Harnus kereszt, amit én csak úgy elmondásból tudok, hogy valami Harnus család állította és amit a Szarvas és Gila testvérek romjaiból újraállíttatták 1971-ben. 
5. A Sápi határdűlőnél lévő Kenderesi Szabó Mátyás és neje Szabó Julianna az 1880-as évek utolján lett állítva. 
6. Szentesi és hódmezővásárhelyi úton van a Putnoki István és neje Hegedűs Zsófia 1932-ben állított kereszt. 
7. Az úton továbbmenve vásárhely felé a Szegvár-Mindszent és Vásárhely hármas határdomb tetején lévő kereszt állítási ideje szerintem ismeretlen, ennél a keresztnél még búcsú is szokott lenni minden évben Péter-Pál napján. 
8. Az öregfalusi temetőben lévő kereszt 
9. és az újfalusi temetőben lévő kereszt, amelyek Szarvas János kőfaragó mester által restaurálva lettek, de állítási idejük ismeretlen. 
10. A réti kövesút mellett lévő Deák Sándor és neje Tulipánt Piroska 1928-ban állított kereszt. Szerencsére ennek van gazdája a dédunoka Deák Sándor és édesanyja szépen rendben tartják. 
A régebbi időkben még a kalendáriumban is meg volt jelölve három úgynevezett keresztjáró nap. Ekkor a templomhoz közel lévő 2-3 kereszthez ment a plébános néhány templomba járó személlyel ott egy rövid megemlékezés után újra megszentelték a keresztet. De visszatérve a Bélteki-féle fehér kereszthez, ami szép tiszta környezetben egy kis domb tetejéről emlékeztet már 120 év óta az elmúlásra, illetve a feltámadásra. 
Ezen írás képes riportja a közeljövőben lesz látható a Kurca TV-ben.
Emlékezetből írta: Pusztai János Gábor nyugdíjas

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató