Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

„Átalakul az apák szerepe a családban” – Grecsó Krisztián a Lírástudók vendége

995

Forrás: fidelio.hu. Írta: Grisnik Petra. Fotó: Líra Könyvesbolt.

Új könyve, a Lányos apa kapcsán saját szülői példáiról, a kitárulkozás nehézségeiről, az apasággal járó örömökről és nehézségekről kérdezte Grecsó Krisztiánt a Lírástudók podcast műsorvezetője, Grisnik Petra.

„Mert megértettem, hogy életem legnagyobb bizalmát úgy kaptam, hogy észre sem vettem”

– írja Grecsó Krisztián új kötetében, amely az apaságról, de saját felnövéséről, felmenőiről, szűkebb és tágabb családjáról szóló tárcákból állt össze. A Lányos apa azonban ennél több. A szerző szándéka szerint ezek a rövid írások, amelyek a Nők Lapja, a Telex, a Vasárnapi Hírekben, a Népszavában és a Magyar Konyhában jelentek meg, együtt olvasva többet adnak:

„Ennek a kötetnek a képe már a Valami népi megjelenésekor kirajzolódott”

– mondta Grecsó műsorunkban Grisnik Petrának.

Ahogy a kötetben az író, úgy mi is végigbeszéltük, mivel jár az apaság, és miért megdöbbentő élmény minden férfi életében.

„Nekem az apaságban az a legcsodálatosabb, hogy elképzelhetetlen volt, hogy milyen lesz. És azt tudom mondani annak, aki várja, hogy szülő legyen, hogy leírhatatlan. Nem lehet elmondani, mi benne a jó és a rossz. Az egészéről nem lehet mondani semmit.”

Petra arra is kíváncsi volt, hogy Krisztián, aki szorongó, tépelődő alkatnak mondja magát, nem fázik-e a gondolattól, hogy ilyenkor kitárulkozik a könyvlapokon.

„Ez a fajta őszinteség azért nem kelt bennem szorongást, mert nem tudom másként csinálni. Íróként sem tudok nem alanyi lenni”

– hangzott a válasz. Azt mondja, a radikális őszinteséget választotta: „bármi más ledobott magáról.”

Arról is szó esett, milyen egy modern apuka, hogyan változott az apaszerep, miben meghatározó az elődök példája és hogyan kezel egy ismert író, ha a gyereke nyilvános helyen vágja ki a hisztit. A beszélgetés vezérfonala persze épp ez a gyerek, akiről Grecsó Krisztián a kötetben így ír:

„és én tudom, hogy bármit is csináltam eddig az életben, nála fontosabb dolgot még biztosan nem.”

- Szegvár Online hirdetés -

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató